Održana 11. redovna sjednica Skupštine HSUPŠ

Redovna sjednica Skupštine Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika (HSUPŠ) ove je godine zbog izvanrednih epidemioloških uvjeta održana online preko ZOOM platforme.

Na sjednici održanoj 9. ožujka predstavljena su i prihvaćena izvješća za 2020. godinu te su odobreni planovi za 2021. godinu, te je zaključeno kako će se ove godine održati i izvanredna sjednica Skupštine čim to dopuste epidemiološki uvjeti.

Izvješće o radu HSUPŠ u 2020. godini možete pogledati ovdje.

Plan rada HSUPŠ za 2021. godinu možete pogledati ovdje.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.