Održana godišnja skupština europskih šumovlasnika

Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom COVID-19, ovogodišnja skupština Konfederacije europskih privatnih šumovlasnika (CEPF) održana je na daljinu. Na dnevnom redu je uz redovna izvješća o radu i financijskom poslovanju bilo i donošenje odluka o produženju mandata svim osobama kojima je mandat istekao. Odlučeno je da se mandat predsjedniku i članovima upravnog odbora produži do slijedeće fizičke sjednice Skupštine koja bi se trebala održati tijekom jeseni u Finskoj.

Također je odlučeno da će se redovna sjednica Skupštine u 2021. godini održati u Sloveniji.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.