Održana izborna Skupština Udruge šumoposjednika Međimurja „Jegnjed“

Dana 5. svibnja 2023. u prostorijama Društvenog doma u Križovcu održana je izborna skupština Udruge šumoposjednika Međimurja “Jegnjed”.

Prije početka sjednice za sve članove i goste je organiziran obilazak Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“, koji je ujedno i sjedište Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Obilazak je odrađen uz pomoć stručne voditeljice dr.sc. Mihaele Mesarić, koja je ujedno i članica udruge.

Na samoj sjednici Skupština je usvojila redovna izvješća, a u izbornom dijelu članovi su opet povjerili vođenje udruge dosadašnjem predsjedniku Tomislavu Nikoliću.

Predsjednik je ukratko predstavio i plan rada udruge za 2023. godinu. Posebno je istaknuo suradnju Udruge sa svim nadležnim institucijama, prvenstveno s Ministarstvom poljoprivrede i HSUPŠ-om, na unapređenju stanja u privatnim šumama, upoznavanju javnosti o stanju i problemima vlasnika šuma te pružanju informacija vezano uz mogućnost korištenja sredstava iz Strateškog plana ZPP i OKFŠ-a.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.