Održana konferencija „Reforma sustava prodaje drvne sirovine“

Svjetska banka je u suradnji s Europskim šumarskim institutom (EFI) organizirala virtualnu konferenciju „Reforma sustava prodaje drvne sirovine“, s ciljem širenja nalaza i preporuka nedavno završenog izvještaja: Funkcionalni pregled, korporativno upravljanje i usporedba s hrvatskim državnim šumarskim poduzećem, Hrvatskim šumama.

Ova konferencija je značajna za vlasnike šuma koji su zakinuti zbog činjenice da zbog trenutnog načina prodaje drvne sirovine od strane Hrvatskih šuma d.o.o., nisu uspostavljeni tržišni uvjeti te je drvna sirovina podcijenjena za 20-30 % u usporedbi s cijenama u susjednim zemljama Europske unije.

Cijelu prezentaciju Europskog šumarskog instituta pod naslovom „Pregled i preporuke za sustav prodaje drvne sirovine Hrvatskih šuma“ možete pogledati ovdje.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.