Održana konferencija u sklopu projekta Ve4tBioEconomy

Konferencija naziva: „Stručno usavršavanje u šumarskoj bioekonomiji u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj“ prikazala je iskustva i naučene lekcije iz sustava e-učenja, prikazala primjere dobre prakse iz Austrije, Slovenije i Hrvatske te predstavila buduće korake bioekonomije u šumarskom sektoru.

Na projektu su sudjelovali Irmo Institut za razvoj i međunarodne odnose – (IRMO), visoko učilište  Algebra , BOKU Sveučilište iz Beča, BFW – Austrijski istraživački centar za šume, Hrvatski šumarski institut, Šumarski institut Slovenije te Zavod za šume Slovenije.

Bioekonomija postaje sve važnija stavka svakog sektora, a za šumarski sektor postala je jedna od paradigmi vodilja. U sustavu obrazovanja i stručnog osposobljavanja šumarskog sektora nedostajala je platforma koja bi omogućila prijenos znanja o bioekonomiji, što je bila glavna vodilja ovog projekta.

Osnova projekta čini e-tečaj koji je osmišljen je kako bi pružio znanje o bioekonomiji koja se temelji na šumama. Zbog bogatog grafičkog sadržaja i tekstova, sadržaj je prilagođen svim razinama, od početnika do stručnjaka.

Glavna ciljna skupina su vlasnici šuma, srednjoškolci i šumarski inženjeri. Cjelokupan sadržaj e-učenja preveden je na engleski, hrvatski, slovenski i njemački.

Sudionici konferencije mogli su aktivno sudjelovati svojim mišljenjima te odgovorima na postavljena pitanja:

Koja su glavni izazovi u šumarskoj bioekonomiji?

Neki od odgovora bili su: nedostatak financijske podrške, nedovoljna eksploatacija obnovljivih izvora energije, nedostatak alata za širenje svijesti o važnosti bioekonomije

Kako uključiti šumarsku bioekonomiju u edukacijski sustav?

Odgovori su glasili: treninzi za učitelje i profesore, učenje orijentirano na rješavanje problema, orijentacija na druge funkcije šume, kao što su socijalna, rekreacijska i dr, trajni edukacijski program koji će nuditi znanje o bioekonomiji, uključivanje bioekonomije u  kurikulum šumarskih srednjih škola i fakulteta

Kako planirati i razvijati e-učenje? Uključivanjem eksperata iz područja šumarstva i pedagogije, stvaranjem zanimljivih, vizualno primamljivih sadržaja, prilagodbom edukativnih sadržaja dostupnim izvorima multimedije.

Nakon prezentacija je uslijedila panel rasprava gdje se diskutiralo o navedenoj problematici te pokrenuli razgovori o budućim koracima koji slijede za edukaciju o  bioekonomiji temeljenoj na šumarstvu.

Više o projektu možete vidjeti na službenoj stranici projekta: https://vet4bioeconomy.sumins.hr/

 

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.