Održana prva Fem4Forest radionica na temu Vještine vođenja

U sklopu Fem4Forest projekta 12. srpnja 2022. godine održana je prva u nizu online trening radionica na temu Vještine vođenja. Radionicu su organizirali Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika, a voditelj je bio predavač doc. dr. sc. Davor Perkov, motivacijski govornik i profesor na Sveučilištu Libertas Zagreb te direktor konzultantske kuće Perkov savjetovanje. Svoje menadžersko iskustvo stekao je u turističkoj te međunarodnoj prehrambenoj industriji, a znanja stečena u dugogodišnjoj karijeri iskoristio je u svrhu edukacije i motivacije polaznica radionice.

Na samom početku, predsjednica Komore Silvija Zec dala je uvodnu riječ te predstavila ciljeve projekta „Šume u rukama žena“ uz naglasak na važnost cjeloživotnog učenja i unaprjeđenje vještina vođenja.

Zanimljiva rečenica s kojom je prof. Perkov započeo svoju radionicu glasila je: “Ljudi neće promijeniti svoje ponašanje zbog toga što vi to želite. Promjena mora krenuti od vas, vašeg pristupa, načina komuniciranja te motiviranja vašeg tima” a kako postići tu promjenu bila je vodeća tema provedene radionice.

Napomenuo je kako je biti vođa vrlo izazovan posao, nimalo lak i vrlo dalek od rutine i udobnosti. No posebno je istaknuo kako je vođenje tima vještina koja se može savladati, a svatko tko ima želju da ju savlada može u tome i biti uspješan.

Vodeće pozicije nose puno odgovornosti, a što je menadžerska pozicija viša to je i razina odgovornosti veća, napominje prof. Perkov. Navedena odgovornost odnosi se na ova tri elementa poslovanja, a da bi osoba uspješno vodila kompaniju, sva tri elementa moraju biti prisutna:
1. Rezultat
Rezultat koji je mjerljiv, npr. brojke koje stoje iza vas pokazuju ne samo vaš trud i rad već i plodove toga rada.
2. Gradnja međuljudskih odnosa
Komunikacija s vašim zaposlenicima temelj je dobrih međuljudskih odnosa. Važno je izdvojiti vrijeme za razgovor i pružiti svojim zaposlenicima osjećaj da vam se mogu obratiti s problemima ili idejama.
3. Etičnost poslovanja

Razgovarajući o osobinama vođe, sudionice radionice imale su brojne komentare o svom viđenju osobina koje krase dobrog vođu, te što bi dobar vođa trebao raditi kako bi ostvario ciljeve. Neki od odgovora polaznica navedeni su u nastavku:
• Organizacija posla prema cilju
• Upravljanje i poticaj na suradnju
• Kontrola i izvršenje
• Postavljanje ciljeva i odlučnost kod donošenja odluka
• Zastupanje interesa poduzeća
• Organizacija suradnje među vođama timova
• Donošenje razumnih odluka i odgovorno raspolaganje imovinom
• Fleksibilnost zbog brzih promjena na tržištu
• Motivacija zaposlenika, osiguranje radnih uvjeta (sigurnost) te isporuka rezultata

Na svoj osebujan način, uz puno praktičnih primjera i vježbi, doc. dr.sc. Davor Perkov učinio je radionicu izuzetno interaktivnom i motivirajućom, a pozitivne reakcije polaznica nakon završene radionice pokazuju kako postoji stvarna potreba za ovim tipom edukacija. Motivacija, osnaživanje želja, podizanje samopouzdanja i poticaj za akcijom ostvareni su ciljevi radionice, te će se neki rezultati ciljeva vidjeti u budućnosti kroz rad sudionica ove radionice.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.