Održana redovna skupština Udruge šumoposjednika Međimurja „Jegnjed“

Dana 27. veljače 2020. u prostorijama Društvenog doma u Malom Mihaljevcu UPŠ Međimurja „Jegnjed“ održala je svoju redovnu skupštinu na kojoj je ukazana važnost privatnih šuma ne samo na području Međimurske županije, nego i na području cijele Hrvatske.

Predsjednik udruge Tomislav Nikolić istaknuo je kako je udruga u prošloj godini sudjelovala u nizu aktivnosti, od organizacije predavanja „Problematika pošumljavanja neobraslih površina“ u Križovcu, obilježavanje Dana šuma, organizacije posjeta Udruge privatnih šumovlasnika „Breza“ Bubnjarci i Društva lastnikov gozdov Metlika Međimurskoj županiji, sudjelovanje predstavnika udruge u sklopu akcije „Posadi drvo ne budi panj“ te u provođenju projekta „Preliminarno istraživanje podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe na području Međimurske županije“.

Predsjednik je ukratko predstavio i plan rada udruge za 2020. godinu. Posebno je istaknuo planiranu suradnju Udruge s Ministarstvom poljoprivrede na unapređenju stanja u privatnim šumama, upoznavanje javnosti o stanju i problemima privatnih šumovlasnika, odrađivanje projekata vezano uz održavanje šumske infrastrukture u privatnim šumama, pružanje informacija šumoposjednicima Međimurske županije vezano uz mogućnost korištenja sredstava Ruralnog razvoja i sredstava OKFŠ-a.

Na kraju skupštine su članovi udruge iznijeli probleme vezane uz privatne šume Međimurske županije. Najčešći problem su šumske krađe koje su u posljednje vrijeme uzele maha i članovi udruge se nadaju da će se ovaj problem početi rješavati. Također su naglasili da bi u budućem razvoju trebalo osigurati više novčanih sredstava za šume malih šumoposjednika.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.