Održana redovna Skupština UPŠ Breza Bubnjarci

Dana 26. lipnja održana je redovna sjednica Skupštine UPŠ Breza Bubnjarci. Sjednicu je vodio dugogodišnji predsjednik udruge Anton Gorše, koji je u izvješću o radu nabrojao brojne aktivnosti koje udruga provodi kroz projekte održavanja šumskih prometnica te edukaciju članova za koje svake godine organizira stručnu ekskurziju. Udruga sudjeluje i na svim aktivnostima civilnog društva na području općine Žakanje koja je prepoznala doprinos udruge cijeloj lokalnoj zajednici te financijski podupire rad udruge. Udruga provodi i međunarodne aktivnosti kroz suradnju sa susjedskom prekograničnom udrugom „Društvo lastnikov gozdov v občini Metlika“. Udruga aktivno sudjeluje u radu i provedbi zajedničkih projekata s drugim udrugama članicama Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika.

U sklopu sjednice prezentirane su šumarske mjere iz programa ruralnog razvoja, koju je vrlo stručno ali razumljivo svakome, vodio Marko Zorić iz tvrtke Salix plan d.o.o. iz Zagreba.

Na kraju sjednice udruzi je od strane zamjenice župana Karlovačke županije dr. sc. Vesne Hajsan Dolinar obećana pomoć oko predlaganja postupka zaštite posebnog stabla velike bukve i grma veprine.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.