Održana skupština CEPF-a

Godišnja skupština Konfederacije europskih vlasnika šuma (CEPF) održana je u Kelheimu (Bavarska), Njemačka. Ovo okupljanje okupilo je Tajništvo CEPF-a i članove iz cijele Europe, a sudomaćini su bili njemački članovi CEPF-a, Savez njemačkih udruga šumovlasnika (AGDW) i Familienbetriebe Land und Forst Bayern.

Uz redovna izvješća i planove o aktivnostima i financijskom poslovanju, jednoglasno su ponovno izabrana četiri člana Upravnog odbora CEPF-a na dvogodišnji mandat (2024.-2026.): Sven Erik Hammar (Švedska), Hubert de Schorlemer (Luksemburg), Antonio Paula Soares (Portugal) i Zdenko Bogović (Hrvatska). Nadalje, Sven Erik Hammar ponovno je izabran za predsjednika CEPF-a, dok su Soares i Luc Bouvarel (Francuska) reizabrani za potpredsjednike. Nakon odluke dosadašnjeg potpredsjednika von Trotha da odstupi iz članstva Uprave CEPF-a i svoje pozicije, Generalna skupština je jednoglasno izabrala Carla Antona Prinza zu Waldeck und Pyrmont (Njemačka) za novog člana Uprave CEPF-a i potpredsjednika.

Uz sjednicu skupštine na programu su bili i sastanci Upravnog odbora i Radne grupe na kojima se većinom razgovaralo o EU politikama u šumarskom sektoru i mogućnostima proaktivnog lobiranja na EU direktive/propise/zakone koji su u pripremi ili u procesu donošenja.

Posljednjeg dana sudionici su posjetili Bavarsku šumu, stekavši dragocjene uvide u specifičnosti privatnog vlasništva šuma u regiji.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.