Održana skupština CEPF-a

Nakon dvije godine on-line sastanaka, ove godine je redovna skupština CEPF-a održana uživo u Bledu u organizaciji Zveze lastnikov gozdov Slovenije.
Uz redovna izvješća i planove o aktivnostima i financijskom poslovanju, na skupštini je na mandat od dvije godine za predsjednika CEPF-a ponovo izabran Sven Erik Hammar iz Švedske, a na dvogodišnji mandat u upravnom odboru ponovno je izabran predsjednik HSUPŠ Zdenko Bogović.
Uz sjednicu skupštine na programu su bili i sastanci Upravnog odbora i Radne grupe na kojima se većinom razgovaralo o EU politikama u šumarskom sektoru i mogućnostima proaktivnog lobiranja na EU direktive/propise/zakone koji su u pripremi ili u procesu donošenja.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.