Održana Skupština UPŠ „Jela“ Jesenje

U Gornjem Jesenju je održana redovna i izborna sjednica skupštine Udruge privatnih šumovlasnika „Jela“ Jesenje na kojoj je dosadašnjem rukovodstvu na čelu s predsjednikom Stjepanom Kovačecom ukazano povjerenje te su izabrani na još jedan četverogodišnji mandat.

Na sjednici je ujedno i obilježena 15 godišnjica osnivanja Udruge pa su tom prilikom istaknutim članovima udruge te zaslužnim pojedincima i institucijama podijeljena Priznanja, odnosno Zahvalnice.

Priznanja su dobili članovi Milan Jagušić, Dragutin Hajster i Stjepan Draganić, a Zahvalnice Miljenko Županić, UPŠ „Kesten“ Lepoglava i Općina Jesenje.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.