Održana Skupština UPŠV Kesten Lepoglava

Na redovnoj izborno-izvještajnoj sjednici Skupštine UPŠV Kesten Lepoglava koja trenutno okuplja 131 člana, ukazano je povjerenje dosadašnjem vodstvu te je za predsjednika ponovno izabran Tomo Rešetar, a za zamjenika Miljenko Županić. Sjednica je održana na otvorenom prostoru uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Udruga od osnivanja uspješno provodi projekte održavanja šumskih prometnica te je ukupno privukla investicija u vrijednosti 6.000.000,00 kn koje su financirane iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ). Taj doprinos lokalnoj zajednici prepoznat je i od strane gradske uprave koja svake godine financijski podupire rad udruge. S ciljem smanjenja troškova pridobivanja drvne mase udruga je za svoje članove kroz protekle godine nabavila specijalnu šumarsku mehanizaciju i to vitlo 4t, vitlo 5t, cjepač 14t, cjepač 18t, cjepač 21t i kružnu pilu 70cm sve marke Krpan te malčer i frezu. Tim priključcima se zajednički koriste svi članovi udruge.

Prošle godine udruga je uspješno provela projekt poučne staze „Šumska idila Ravne gore“ koji je financiran iz mjere 8 Programa ruralnog razvoja, tip operacije 8.5.2 u ukupnom iznosu 322.800,00 kn.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.