Održani Dani slavonske šume

Od 31. kolovoza do 2. rujna ove godine su po 23. puta održani tradicionalni Dani slavonske šume u Našicama. Ova višednevna turistička, gospodarska, kulturna, ekološka, znanstvena, gastronomska, zabavno – kreativna i sportska manifestacija svake godine okuplja stotine sudionika i više tisuća posjetitelja.

Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika – HSUPŠ je zajedno s tvrtkom auric forest d.o.o. sudjelovao na subotnjem festivalu koji je u prelijepom Perivoju Pejačević okupio obrtnike, udruge i ostale organizacije iz našičkog kraja.

Na izložbenom štandu vladao je veliki interes za naše promotivne materijale, a posebno za knjigu Darka Posarića „Da bi hrast mogao rast“ koja je u velikom broju darovana posjetiteljima.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.