Okrugli stol o problemima vožnje u privatnim šumama

U organizaciji „Zveza lastnikov gozdov Slovenije“ za slovenske je šumovlasnike 25.8.2019. održan okrugli stol „Problemi vožnje u prirodnom okolišu“.

Stručni skup na aktualnu temu u privatnim šumama održava se svake godine u sklopu međunarodnog poljoprivrednog sajma AGRA, koji se tradicionalno organizira krajem kolovoza u Gornjoj Radgoni.

Ove godine tema je bila vožnja u prirodnom okolišu tj. problemi koje stvaraju neodgovorni vozači koji se svojim četvorociklima, motociklima i biciklima kreću po šumama bez suglasnosti vlasnika. Ta je tema izuzetno značajna za slovenske šumovlasnike jer im se u konačnici opet stvaraju samo obaveze, a ne poštuje pravo njihovog vlasništva. Kroz prezentacije prikazan je zakonodavni okvir o uređenju vožnje u prirodi te primjer dobre prakse gdje su vlasnici šuma i poljoprivrednog zemljišta uključeni u organizaciju i cjelokupnu turističku ponudu te ostvaruju dodatne prihode (Single Trail Park Jamnica).

U sklopu sajma održano je i tradicionalno Državno natjecanje sjekača šumovlasnika.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.