Najava i poziv na online konferenciju „Šume u rukama žena“

Udruge žena predstavljaju važnu platformu za žene u području šumarstva što uključuje i privatne šumovlasnice. Cilj takvog udruživanja je pružanje međusobne podrške te dijeljenje znanja kako bi se osnažio položaj žena u šumarstvu. Jedan od primjera je organizacija „Forstfrauen“ u Austriji, a sličnih udruga ima i u Njemačkoj, nordijskim zemljama, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Austrijski istraživački centar za šume (BFW) s organizacijom „Forstfrauen“, Međunarodnim savezom šumarskih znanstvenoistraživačkih organizacija (IUFRO) i Međunarodnim udruženjem studenata šumarstva (IFSA) organizira online međunarodnu konferenciju koja će se održati 12. i 13. travnja u „WALDCAMPUS Österreich“.

Na međunarodnoj konferenciji naziva „Šume u rukama žena“, glavna tema bit će povezivanje žena u šumarstvu te osnaživanje veza između udruga iz različitih zemalja. Sudionici će upoznati članice postojećih udruga žena te imati priliku izmijeniti primjere najbolje prakse i diskutirati o relevantnim aktivnostima i aktualnim inicijativama. Dodatno, konferencija će povećati vidljivost žena i njihovih postignuća u šumarskom sektoru.

Sve informacije i detalji vezani uz registraciju na konferenciju su dostupni na poveznici.

Ako želite sudjelovati u prezentiranju određene udruge žena ili znate za relevantne inicijative vezane uz spolnu ravnopravnost u šumarstvu, više informacija o tome možete saznati na poveznici.

Također, slobodno pozovite sve koji bi mogli biti zainteresirani za sudjelovanje u konferenciji kako bi zajedno proširili svijest o važnosti rodne ravnopravnosti i položaju žena u šumarskom sektoru.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.