Osniva se međunarodna krovna organizacija udruga žena u šumarstvu

Sudionicima konferencije “Šume u rukama žena – korijenje i rast za budućnost” na večernjem prijemu u Seegasthof Hois’n Wirt u Gmundenu predstavljen je projekt osnivanja krovne organizacije udruga žena u šumarstvu iz šest država: Ukrajine, Poljske, Islanda, Njemačke, Slovenije i Austrije. Predstavnice država zajedno rade na osnivanju krovne organizacije koja se planira ostvariti do kraja 2022. godine.

Projekt ima za cilj do kraja 2022. godine ima formalno registrirati krovnu organizaciju, informirati potencijalno zainteresirane te organizirati sastanke kako bi se uključilo više osoba i zainteresiranih organizacija. Ciljevi osnivanja krovne organizacije su podizanje razine rodne osviještenosti u šumarskom sektoru, oblikovanje rodne politike na lokalnoj i nacionalnoj razini te nastavak prikupljanja podataka o ženama u šumarstvu uz praćenje promjena te oblikovanje budućih koraka u skladu s njima.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.