Otvaranje šumske prometnice u Nerežišćima

Udruga privatnih šumovlasnika “Gora Dalmatina” sutra, 29. rujna, u 10 sati svečano će otvoriti šumsku prometnicu u Nerežišćima, otok Brač. Prometnica je izgrađena u sklopu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020., tip operacije 4.3.3. „Ulaganje u šumsku infrastrukturu“, koju je prijavila navedena udruga.
Ova šumska prometnica je prvi takav projekt u Hrvatskoj prijavljen i proveden od strane udruge privatnih šumovlasnika te kao takav predstavlja veliku vrijednost jer može postati primjer za ostale udruge. Ukupna dužina prometnice iznosi 1.200 metara, a vrijednost projekta je 679.271,35 kuna.
Kratkom programu otvaranja nazočit će državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić, načelnik Općine Nerežišća Svemir Obilinović, članovi nositelja projekta Udruga privatnih šumovlasnika “Gora Dalmatina” te predstavnici Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.