Otvoren put za PEFC certifikaciju

Na redovnoj sjednici Skupština PEFC International jednoglasno je prihvatila zahtjev HSUPŠ, koji je kao nacionalno upravljačko tijelo prihvaćen u redovno članstvo. Vijeću za certifikaciju HSUPŠ je ovime otvorena mogućnost podnošenja zahtjeva za pregled i prihvaćanje nacionalnog standarda za održivo gospodarenja šumama, koji je u sklopu projekta „Podrška dionicima u razvoju PEFC nacionalnih standarda“ pripremljen sukladno PEFC procesu uspostave standarda.

Nakon odobrenja standarda od strane PEFC i akreditacije certifikacijskih kuća, u Hrvatskoj će se otvoriti mogućnost certifikacije gospodarenja šumama prema PEFC sustavu.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.