PEFC webinar o hrvatskom certifikacijskom standardu

Ovo je prvi put da HSUPŠ, nacionalni član PEFC-a za Hrvatsku, predaje svoj nacionalni standard PEFC-u na odobrenje. Kao službeni početak pregleda standarda i otvaranja javnog uvida održat će se webinar na kojem će se prezentirati nacionalni sustav.

Webinar će se održati 17. lipnja u 10:00 CEST, a prijaviti se možete na poveznici:
https://www.pefc.org/news/croatian-forest-certification-system-submitted-for-assessment

 

Proces ocjenjivanja

Nakon razvoja nacionalnog standarda u skladu sa zahtjevima PEFC-a, HSUPŠ je predao standard PEFC-u na odobrenje. Nacionalni standard sada prolazi proces PEFC procjene, koji provodi neovisni PEFC registrirani procjenitelj. Nakon toga se standard šalje na glasanje u Generalnu skupštinu PEFC-a prije nego što može dobiti odobrenje.

Važan aspekt procesa procjene je javno savjetovanje. Tijekom šezdesetodnevnog savjetovanja, dionici iz cijelog svijeta mogu dati svoje komentare i povratne informacije o bilo kojem aspektu standarda. Registrirani procjenitelj koristit će informacije dobivene ovim savjetovanjem u svojoj procjeni.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.