Porezni status privatnih šumoposjednika

Na godišnjoj skupštini Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika urednica savjetnica iz Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika (Rif) mr. sc. Miljenka Cutvarić održala je predavanje na temu Porezni status privatnih šumoposjednika.

U zanimljivom izlaganju mr. sc. Cutvarić tumačila je porezni status privatnog šumoposjednika upisanog u Upisnik privatnih šumoposjednika te se osvrnula na porezni status državnih potpora u šumarstvu koje su zanimljive mnogim šumovlasnicima. Također je pojasnila kada se privatni šumoposjednik treba upisati u Registar poreznih obveznika (RPO), kakve su obveze vezano uz porez na dohodak (paušalista ili je obveznik vođenja poslovnih knjiga), ostvarivanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za šumoposjednika i člana njegovog obiteljskog kućanstva, kao i prodaju šumskih proizvoda i s tim povezane obvezne evidencije i način izdavanja računa.

Prezentacija Porezni status privatnih šumoposjednika

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.