Posjet šumovlasnika iz Štajerske

HSUPŠ je organizirao dio stručne ekskurzije šumovlasnika iz austrijske savezne države Štajerske, koji su uz Hrvatsku posjetili i Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu.

Organiziran je posjet vinariji Feravino u sklopu kojeg su obišli novi, ali i stari vinski podrum iz 1804, u kojima se vino čuva u bačvama od slavonskog hrasta čime se podiže kvaliteta vina. Nakon obilaska upriličena je i degustacija njihovih vina.

Privatni šumovlasnici imali su prilike i prošetati slavonskom šumom hrasta lužnjaka te od hrvatskih šumarskih stručnjaka naučiti o gospodarenju šumama na održiv način koji se u Hrvatskoj primjenjuje više od 250 godina. Šumski ekosustav je kompleksan sustav koji treba sagledati u širini prilikom gospodarenja njime, a upravo to održivo gospodarenje i nalaže. Tijekom obilaska vidjeli su šumu hrasta lužnjaka u svim njenim stadijima te su im objašnjeni radovi koji se obavljaju kako bi mlada šuma izrasla u snažnu sastojinu koja se sama može prilagoditi i obraniti od prirodnih nepogoda i posljedica klimatskih promjena.

Osim šume gosti su mogli vidjeti i preradu hrastovine i to u bačvariji auric barells d.o.o. u Našicama te u pilani auric timber d.o.o. u Slatini.

Osim slavonskih šuma gosti su na odlasku iz Hrvatske posjetili i preborne šume u okolici Trakošćana, koje su u vlasništvu obitelji Drašković, što im je posebno bilo zanimljivo iz činjenice da su njihove šume pod značajnim negativnim utjecajem klimatskih promjena dok naše mješovite klimatogene šumske zajednice to lakše podnose.

Bilo nam je zadovoljstvo ugostiti šumovlasnike iz Austrije te s njima podijeliti znanja i praksu gospodarenja koja čini hrvatsko šumarstvo jednim od najboljih u svijetu.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.