Poziv na ispunjavanje upitnika o uslugama šumskih ekosustava

Posjedujete li ili upravljate šumom? Vaša šuma pruža mnogo različitih koristi društvu, poput ublažavanja klimatskih promjena i raznih šumskih proizvoda.

Pomozite nam da prepoznamo i nabrojimo ove prednosti odgovaranjem na upitnik u kojem također možete komentirati i probleme koji bi mogli imati prilikom stvaranja prihoda od ovih pogodnosti. Istraživanje je zajednički napor dva inovacijska projekta koji financiraju Europska unija Obzor 2020 (SINCERE i InnoForESt), u kojima sudjeluje i Konfederacija europskih šumovlasnika (CEPF).

Ovo je istraživanje jedinstvena mogućnost za razumijevanje onoga što šumari i vlasnici šuma pružaju društvu, ali i gdje im je potrebna podrška. Stoga je Vaš doprinos dragocjen.

Napomene:

Vaši će odgovori biti anonimni i neće ih biti moguće pratiti.

Upitnik je otvoren do 30. studenoga 2019. godine.

Upitnik je dostupan na hrvatskom jeziku.

Poveznica na upitnik: https://app.maptionnaire.com/en/5199/

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.