Poziv na sudjelovanje u anketi o utjecaju klimatskih promjena na šume

Istraživanje se provodi u sklopu EU projekta RESONATE koji je usmjeren na pronalazak praksi gospodarenja šumama koje mogu pomoći u ublažavaju posljedica klimatskih promjena.

Istraživanjem će se dobiti bolji uvid u šumsko-uzgojne metode koje bi mogle biti prikladne u praksi te otkriti gdje postoji prostor za unaprjeđenjem, kako bi i ostale opcije postale prikladnije. Stoga će se rezultati istraživanja koje će se provesti među šumovlasnicima diljem Europe nakon analize biti proslijeđeni političarima.

Istraživanje je anonimno, a sudjelovanje je dobrovoljno. Za ispunjavanje je potrebno otprilike 15 minuta.

Poveznice na anketu:
na HRVATSKOM jeziku https://www.unipark.de/uc/RESONATE/?a=hr_HR
na ENGLESKOM jeziku https://www.unipark.de/uc/RESONATE/?a=hr_EN

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.