Predsjednik HSUPŠ u emisiji Eko zona Hrvatske televizije

U emisiji Hrvatske televizije “Eko zona” emitiran je prilog novinarke Snježane Babić o Svjetskom danu šuma, u kojemu je sudjelovao i predsjednik HSUPŠ mr. sc. Zdenko Bogović. Svjetski dan šuma obilježava se svake godine 21. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti o njihovoj važnosti za život na Zemlji, a ovogodišnja tema je “Šume i potrajna proizvodnja i korištenje”.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.