Predstavljanje projekta Šume u rukama žena (Fem4Forest) na konferenciji u Šibeniku

U hotelu Amadria Park (Solaris) u Šibeniku u petak, 14. listopada 2022., započela je treća konferencija ovlaštenih inženjera šumarstva i drvne tehnologije, koja će trajati do nedjelje, 16. listopada 2022. godine. U uvodnom dijelu konferencije, u kojem su uz članove HKIŠDT sudjelovali i brojni uzvanici i predstavnici Hrvatskog sabora, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, šumarskih poduzeća te znanstvenih institucija iz šumarskog sektora, Irina Suša je održala prezentaciju o projektu Fem4Forest u kojoj je predstavila rezultate i dosadašnje aktivnosti.

Prezentaciju možete pogledati ovdje.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.