Predstavnici HSUPŠ na skupu Ministarstva poljoprivrede

Na poziv ministarstva predstavnici HSUPŠ sudjelovali su na tradicionalnoj konferenciji Ministarstva poljoprivrede koja je ove godine održana u Osijeku, a u sklopu programa konferencije održana su i dva izlaganja iz područja šumarstva i to:

„Štete u državnim šumama od olujnih nevremena“

„Ulaganja u šumarstvo – aspekti financiranja održivog gospodarenja šumama na ruralnim područjima“.

Osim toga održana je, za vlasnike šuma vrlo interesantna, panel rasprava o aktualnoj komasaciji poljoprivrednog zemljišta koja bi mogla poslužiti kao primjer za buduće mjere okrupnjavanja šumskih zemljišta. Problematika usitnjenosti privatnih posjeda u posljednje vrijeme je nekoliko puta potencirana od predstavnika ministarstva koji su i najavili mogućnosti da se u budućnosti predlože neki projekti i mjere koji bi olakšali provedbu okrupnjavanja šumskih zemljišta.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.