Prezentacija strojeva za šumarstvo

U organizaciji tvrtke „GRAPAK A1“ d.o.o. u Pregradi su 14. lipnja 2019. šumovlasnicima iz sjeverozapadne Hrvatske prezentirani strojevi za šumarstvo.

Privatni šumovlasnici, članovi udruga iz Lepoglave, Međimurja, Klenovnika, Vinice i Gornjeg Jesenja, prisustvovali su prezentaciji opreme za šumarstvo proizvođača Tajfun i Lancman, te traktora Fendt i utovarivača JCB.

Tijekom terenske prezentacije prikazano je izvlačenje drva sa žičarom i šumskim vitlima, mašine za rezanje i cijepanje drva, informacijski sustav u šumarstvu s elektronskim mjeračem, šumarska prikolica s hidrauličnom dizalicom, kamionska dizalica, utovarivač i cijepači.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.