Prilog sa Skupštine HSUPŠ u programu Hrvatskog radija

Redovnu Skupštinu Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika koja je održana 8. veljače u Zagrebu pratio je urednik Emisije za selo i poljoprivredu, Martin Vuković.

Emisija je emitirana u nedjelju, 12. veljače, na Prvom programu Hrvatskog radija, a možete ju poslušati putem poveznice (prilog o HSUPŠ počinje od 1.27.27):

https://radio.hrt.hr/slusaonica/emisija-za-selo-i-poljoprivredu?epizoda=202302120805v

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.