Projekt Fem4Forest predstavljen na stručnom skupu o urbanom šumarstvu

Četvrti hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu organiziran je kao hibridni event, a održan je 27. i 28. listopada u Zadru te preko online platforme Zoom. Ovogodišnji skup s temom „Urbane šume: zelena pluća grada – Rekreativna i zdravstvena funkcija urbanih šuma i gradskog zelenila“ okupio je 98 sudionika uživo te 15-ak sudionika putem Zoom platforme.

Stručni skup organizirali su Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume, Grad Zadar i Hrvatsko šumarsko društvo – Sekcija za urbano šumarstvo uz suorganizatore Zadarsku županiju, poduzeće Nasadi d.o.o. Zadar, JU Natura Jadera, Hrvatsku komoru inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog i Akademiju šumarskih znanosti.

Sekcija za urbano šumarstvo pri Hrvatskom šumarskom društvu okuplja stručnjake i znanstvenike iz područja urbanog šumarstva i srodnih disciplina s ciljem zakonskog pozicioniranja ove djelatnosti, a u svrhu definiranja njezine uloge u planiranju i održavanju urbanog drvenastog zelenila.

U sklopu programa drugog dana skupa predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije Silvija Zec predstavila je Fem4Forest projekt te dosadašnje ostvarene rezultate.

Na poveznici možete pogledati prezentaciju kojom je predstavljen Fem4Forest projekt.

 

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.