Izdavanje propusnica za privatne šumovlasnike

Na inicijativu Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika omogućeno je izdavanje propusnica za šumovlasnike, koje izdaju lokalni stožeri civilne zaštite.

Nakon višekratnih upita članova kojima nije bilo omogućeno dobivanje propusnica, a morali su obaviti radove u svojim šumama, HSUPŠ je uputio zahtjev Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (Odbor za šume) da upute zahtjeve Stožeru civilne zaštite za pokretanje procedure dopune uputa za izdavanje propusnica i to na način da se stožerima civilne zaštite omogući izdavanje propusnice fizičkim osobama koje moraju obaviti nužne radove u šumama u koje se svakako ubraja i zakonska obaveza čuvanja šuma.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.