Regionalni sastanak PEFC certifikacije

Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika bio je domaćin regionalnom sastanku predstavnika nacionalnih upravljačkih tijela PEFC certifikacijskog sustava okupljenih oko PEFC Balkan regionalne sheme.

Sastanak je održan u Našicama pod pokroviteljstvom PEFC International, a uz domaćine i pokrovitelje na sastanku su sudjelovali predstavnici Vijeća za održivo gospodarenje šumama Republike Makedonije, Instituta za certifikaciju šuma u Sloveniji, Udruženja privatnih vlasnika šuma „Naša šuma“ (BIH), PEFC Bugarske te certifikacijske kuće Bureau Veritas. Sastanak je održan na hibridni način tako da je omogućeno sudjelovanje online.

U sklopu događaja održana je i stručna ekskurzija privatnim šumama slavonskog hrasta lužnjaka.

Glavna tema sastanka bila je vezana uz daljnji razvoj regionalnog „PEFC Balkan“ sustava za certifikaciju šuma kojem će se, po završetku procesa izrade nacionalnih standarda za održivo gospodarenje šumama, priključiti i HSUPŠ kao nacionalno upravljačko tijelo za PEFC certifikaciju u Hrvatskoj.

Od svih sudionika je izražena spremnost na suradnju koja će na kraju rezultirati smanjenjem troškova, kako za nositelje standarda tako i za certifikacijske kuće, a posljedično i za krajnje korisnike.

Na sastanku je također pripremljen i nacrt memoranduma o međusobnim odnosima i razumijevanju koji će definirati zajedničke aktivnosti i funkcioniranje sustava u budućnosti.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.