Reportaža s otvaranja šumske prometnice na Braču

Šumska prometnica Gora Dalmatina u Nerežišćima duga 1.200 metara puštena je u promet 29.9.2021. Vrijednost projekta je 679.271,35 kuna, što je financirano u sklopu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020., tip operacije 4.3.3. „Ulaganje u šumsku infrastrukturu“. Projekt je prijavila i provela Udruga privatnih šumoposjednika “Gora Dalmatina”.

Prilog je preuzet iz Emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija koju uređuje i vodi Martin Vuković.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.