S tribine HSUPŠ poručeno: šume se štite održivim gospodarenjem

Na tribini održanoj u organizaciji Saveza udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije i Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika (HSUPŠ) održanoj u Lepoglavi, istaknuto je kako su naše šume specifične po svojoj prirodnosti rezultat rada stručnjaka koji više od 250 godina prakticiraju održivo gospodarenje uz prirodnu obnovu.

Organizatori tribine poručili su i da novi strateški dokumenti doneseni u sklopu EU zelenog plana ne prepoznaju važnost održivog gospodarenja već prednost daju zaštiti prirode tj. bioraznolikosti čime se narušava ravnoteža i u drugi plan stavljaju društvene i ekonomske sastavnice održivosti što će imati negativne učinke na vlasnike šuma ali i cijeli lanac vrijednosti u šumarskom sektoru.

Medijske objave o održanoj tribini:

https://varazdinski.net.hr/vijesti/gospodarstvo/4142748/proglasenje-zasticenog-parka-prirode-bi-uzrokovalo-dosta-problema-sume-se-stite-odrzivim-gospodarenjem/

https://www.zagorje.com/clanak/vijesti/vlasnici-suma-proglasenje-park-prirode-ivanscica-donosi-velike-probleme

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.