Skup „Politike i zakonodavstvo EU i RH u potrajnom gospodarenju šumama ‒ izazovi i posljedice“

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika u povodu Međunarodnog dana šuma organiziraju stručni skup „Politike i zakonodavstvo Europske unije i Republike Hrvatske u potrajnom gospodarenju šumama ‒ izazovi i posljedice“. Skup će se održati u petak, 20. ožujka 2020. godine, na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Veliki amfiteatar), Svetošimunska cesta 23 u Zagrebu, s početkom u 10 sati.

Što donosi primjena europskih direktiva za hrvatsko šumarstvo? Hoće li hrvatski krajevi koji žive uglavnom od šumskih proizvoda biti u financijski nepovoljnom položaju zbog nametnutih ograničenja? Koliko radnih mjesta će biti izgubljeno u Gorskom kotaru i Slavoniji? Zbog čega se Hrvatska „kažnjava“ za bogatu bioraznolikost koju pruža u Europskoj uniji? Što znači održivo gospodarenje šumama u vremenu globalnih promjena i sve većega pritiska na šume i šumarstvo?

O ovim i mnogim drugim pitanjima na konferenciji će raspravljati vodeći stručnjaci iz znanstvenih i gospodarskih institucija te kreatori javnih politika u Republici Hrvatskoj, a svoja iskustva predstavit će gosti iz Austrije i Slovenije. Cilj je skupa potaknuti promišljanja, ali i pokrenuti prilagodbu zakonodavnih okvira kako bi se smanjio pritisak na hrvatsko šumarstvo.

Plakat-strucni-skup

Pozivnica-strucni-skup

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.