Skupština UPŠV Kesten Lepoglava

Na redovnoj izvještajnoj sjednici Skupštine UPŠV Kesten Lepoglava koja trenutno okuplja 107 članova, prihvaćena su sva izvješća rukovodstva na čelu s predsjednikom Tomom Rešetarom te su doneseni planovi za buduće aktivnosti.

Udruga od osnivanja uspješno provodi projekte održavanja šumskih prometnica te je ukupno privukla investicija u vrijednosti 810.000 eura koje su financirane iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma. Taj doprinos lokalnoj zajednici prepoznat je i od strane gradske uprave koja svake godine financijski podupire rad udruge. S ciljem smanjenja troškova pridobivanja drvne mase udruga je za svoje članove kroz protekle godine nabavila specijalnu šumarsku mehanizaciju i to vitlo 4.5t, vitlo 5t, vitlo 5.5t, cjepač 14t, cjepač 18t, cjepač 16t i kružnu pilu 70cm sve marke Krpan te malčer i frezu. Tim priključcima se zajednički koriste svi članovi udruge.

Na kraju sjednice prisutnim članovima je podijeljena i predstavljena knjiga Upravljanje šumskim bogatstvom – priručnik za vlasnike šuma.

 

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.