Skup o problemima i potencijalima privatnih šuma u RH

U povodu Međunarodnog dana šuma, 21. ožujka, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika i Akademija šumarskih znanosti organiziraju online stručni skup pod nazivom „Privatne šume u Republici Hrvatskoj – osnovni problemi i buduće gospodarenje s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama“.

Skup će se održati 18. ožujka, s početkom u 10 sati. Nakon uvodnog predavanja uslijedit će panel-rasprava, na kojoj će uz predstavnike organizatora sudjelovati predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U Velikom amfiteatru Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije događaju će nazočiti samo govornici, predavači i panelisti, a ostali sudionici skup će moći pratiti u direktnom video prijenosu na YouTube kanalu Fakulteta putem poveznice.

Za detaljan program pogledati pozivnicu

Pozivnica_za_online_strucni_skup Privatne_sume_u_RH

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.