Studenti šumarstva posjetili privatne šume

U organizaciji poduzeća auric forest d.o.o. i Salix Plan d.o.o. održana je terenska nastava za studente prve godine Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, u sklopu kolegija Menadžment i poduzetništvo u šumarstvu koji predaje doc. dr. sc. Matija Bakarić.

Dogovoreni program je obuhvatio posjet poslovnim prostorima navedenih tvrtki i obilazak lokaliteta na kojima se provode šumarske djelatnosti. Predavanje Tomislava Bertića bilo je usmjereno na poslovnu stranu funkcioniranja šumarske tvrtke. Studentima su bila zanimljiva pitanja o poslovanju prvih privatnih poduzeća koje gospodare šumama, shemi organizacijske strukture, vlasnicima šuma te kolektivnom duhu tvrtke. Također su im objašnjeni izvori financiranja, načini prodaje drvnih sortimenata i sestrinske tvrtke s kojima poslujemo.

Posljednje riječi na terenskom lokalitetu je uputila kolegica Lorena Marošević i predstavila svoju tvrtku „Salix Plan“, njihov poslovni plan, zaposlenike i inovacije koje oni implementiraju u svojem poslovanju.

Studenti su bili oduševljeni toplom dobrodošlicom i opuštenom atmosferom te su se aktivno uključili u predavanje i raspravu.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.