Šumovlasnici pomažu u potresom oštećenim područjima

Nakon katastrofalnog potresa koji je prije tri godine pogodio Petrinju i Banovinu, hrvatski privatni šumovlasnici brzo su velikodušno pomogli i donirali drva za ogrjev.

Ove godine uključili su se u projekt Suverenog malteškog viteškog reda koji je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava od kojih su u suradnji s organizacijom „Bauern helfen Bauern“ iz Salzburga izgrađene i donirane male drvene kućice uglavnom za male poljoprivrednike u zaleđu Petrinje. Ova vrlo uspješna inicijativa osigurala je do sada malu, ali udobnu i potresno otpornu kuću za preko 125 obitelji. Tako su poljoprivrednici i starci čije su kuće postale neupotrebljive mogli ostati i nastaviti svoj tradicionalni seoski život.

 

   

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.