Suradnja Saveza s Društvom agrarnih novinara

Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika je u suradnji s Društvom agrarnih novinara organizirao stručnu ekskurziju na temu „Primjeri dobre prakse u održivom gospodarenju privatnim šumama i korištenju šumskih proizvoda“.

Ekskurzija je održana na području privatnih šuma blizu Našica u vlasništvu članova Udruge šumovlasnika. Domaćini su u ime HSUPŠ bili predsjednik Zdenko Bogović i tajnik Miljenko Županić. Od strane DAN sudjelovali su Martin Vuković, Tomislav Radić, Zlatko Šimić i Vedran Stapić. Od šumarskih stručnjaka sudjelovali su Marko Zorić, Dalibor Gajić i Tomislav Bertić.

Osnovni cilj terenskog dijela ekskurzije bio je upoznavanje s održivim načinom gospodarenja šumama uz poštivanje prirodnih zakonitosti, koji se u šumarstvu RH provodi više od 250 godina (od proglašenja Šumskog reda Marije Terezije iz 1769.g.). Također su sudionici upoznati s mogućnostima prijave i provedbe projekata u sklopu Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020.

Nakon šume organiziran je posjet pogonu tvrtke Auric barrels d.o.o. u Našicama i Auric timber d.o.o. u Slatini koje se bave preradom većinom hrastovih trupaca, a svu robu nabavljaju na tržištu, i to od privatnih šuma ili na međunarodnim dražbama robe iz državnih šuma.

 

Fotografije: Vedran Stapić, Agroklub

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.