Suradnja sa Strukovnom školom Sisak

U organizaciji Udruge šumovlasnika održana je stručna ekskurzija za djelatnike Strukovne škole Sisak. Suradnja s tom srednjom školom koja u svom programu nudi i programe za drvodjeljska zanimanja započela je još prije nekoliko godina, no zbog pandemije je ova ekskurzija bila odgođena.

Ekskurzija je organizirana na području Našica gdje se nalazi većina šuma članova Udruge šumovlasnika. Sudionici su prvo obišli nizinske šume hrasta lužnjaka kako bi se upoznali s načinom gospodarenja jednodobnim sastojinama i mogućnostima korištenja Europskih fondova.

Nakon toga obišli su proizvodnju drvenih bačava u tvrtki Auric barrels d.o.o. Našice, a na kraju su posjetili i pogon i skladište tvrtkr Auric timber d.o.o. u Slatini gdje su upoznati s načinom proizvodnje vrhunskih hrastovih dasaka koje se koriste u finalnoj proizvodnji.

Nadamo se da će dobre dojmove djelatnici srednje škole prenijeti na svoje učenike te tako povećati njihov interes za upisivanjem ovih deficitarnih zanimanja.

 

   

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.