Suzana Trninić primila Priznanje HSUPŠ

Na svečanom obilježavanju 15 godišnjice osnivanja HSUPŠ je zaslužnim pojedincima dodijelio Zahvalnice i Priznanja, a kako gđa. S. Trninić nije bila u mogućnosti sudjelovati na tom skupu, Priznanje joj je predsjednik Saveza mr. sc. Zdenko Bogović uručio na sjednici Skupštine HSUPŠ.

Gđa. Trninić je bila ravnateljica Šumarske savjetodavne službe koja je ukinuta 2010. godine te je bila jedna od inicijatorica osnivanja HSUPŠ. Pripadaju joj velike zasluge za pokretanje zakonskih promjena koje su omogućile promjene u šumarskom sektoru i to u području privatnih šuma. Zahvaljujući tim promjenama pokrenute su udruge privatnih šumovlasnika te se kontinuirano radi na unapređenju gospodarenja privatnim šumama.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.