Tradicionalna humanitarna akcija Udruge šumovlasnika

Udruga šumovlasnika i ove je godine provela svoju tradicionalnu akciju darivanja drva za ogrjev tijekom zimskih mjeseci najpotrebitijim obiteljima s područja Našica, Motičine, Podgorača, Đurđenovca, Koške, Valpova i Bizovca za koje je osigurano 260 kubičnih metara drva.

„U proteklih desetak godina Udruga šumovlasnika s područja Slavonije u suradnji s ovdašnjim Caritasom uoči svake zime najpotrebitijima obiteljima donira vlastita drva za ogrjev“ istaknuo je u ime donatora Hrvoje Vučinić. „Upravo smo dovezli jednoj obitelji u potrebi s desetero djece 10 kubika ogrjevnog drveta. Sama ideja, odnosno akcija traje već desetak godina otkako su se novim – starim vlasnicima šume vratile u posjed. Udruga šumovlasnika koju čine naši klijenti se odlučila svake godine donirati jednu veću količinu drvnog materijala u protuvrijednosti tridesetak tisuća eura. Ove godine se radi o 260 kubika za 47 obitelji prema naputku Caritasa i prema njihovim popisima.

Obitelji koje sudjeluju i koje su pokrenule ovu hvalevrijednu akciju su Adamovići, Pejačevići, Bogovići i Pereire te sama tvrtka Auric Forest koja je, također, odlučila donirati određenu količinu” pojasnio je Vučinić naglasivši kako vlasnici šumskih resursa s ovog područja nastavljaju još jednu lijepu humanitarnu tradiciju. Dodao je kako akcija traje desetak godina, a broj obitelji varira, nekada bude više, a nekada manje obitelji.

„Inicijativa je potekla djelomično od vlasnika, a djelomično od zaposlenika dok su odluku donijeli vlasnici kako oni najpotrebitiji ne bi oskudijevali makar s ogrjevom. Ova je akcija, praktički, postala tradicionalna i njome nastojimo socijalno djelovati u svome okruženju što je svakako za pozdraviti” zaključio je Vučinić koji je uvjeren da će se akcija nastaviti i u budućnosti.

Fotografije: TV Našice

   

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.