Tribina o utjecaju zakonskih promjena na sektor šumarstva

S ciljem edukacije vlasnika šuma i ostalih zainteresiranih osoba o zakonodavnim promjenama u sektoru šumarstva i zaštite prirode Europske unije i Republike Hrvatske, Udruga privatnih šumovlasnika „Jela“, Lukovdol, u suradnji s Hrvatskim savezom udruga privatnih šumovlasnika organizira javnu tribinu na kojoj će se obrađivati slijedeće teme:

  • Gospodarenje šumama u zaštićenim područjima
  • Programi gospodarenja šumama šumoposjednika
  • Planovi upravljanja zaštićenim područjima
  • Ograničenja u gospodarenju šumama (Direktiva o pticama; Direktiva o staništima)
  • Strategija za bioraznolikost EU do 2030.
  • Strategija za šume EU do 2030.

Tribina će se održati u utorak, 19. listopada 2021. godine, u prostorijama Doma kulture Vrbovsko, s početkom u 18:00 sati.

Na tribinu su pozvani i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Pozivnica

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.