U Čabru uspješno prezentirane operacije 8.5.1. i 8.5.2. za vlasnike šume

Udruga privatnih šumovlasnika Čabar organizirala je javnu prezentaciju šumarskih mjera iz programa ruralnog razvoja, i to operacija 8.5.1. Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura i 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture.

Posjećenost je prema riječima organizatora bila iznad očekivanja. Dvadesetak sudionika potvrda je koliko su šumovlasnici čabarskog kraja zainteresirani za održivo upravljanje i gospodarenje svojom šumom. Prezentaciju je vrlo stručno ali razumljivo svakome, vodio Marko Zorić iz tvrtke Salix plan d.o.o. iz Zagreba, a zbog iznimnog interesa sudionika za šumarske mjere rasprava nakon prezentacije, zbog brojnih upita, potrajala je dulje od sat vremena. Nekoliko članova Udruge privatnih šumovlasnika Čabar već je iskazalo interes za prijavu na mjeru konverzija i udruga će im pomoći u prikupljanju dokumentacije, kao i kod same prijave.

Na prezentaciji su nazočili predsjednik i tajnik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika, mr. sc. Zdenko Bogović i mr. sc. Miljenko Županić. Predsjednik Saveza prisutnima je ukratko predstavio Savez i projekte na kojima radi, kao i položaj šumovlasnika danas u Republici Hrvatskoj.

Ukupni dojam nakon prezentacije je odličan, kako od strane prisutnih šumovlasnika koji su dobili potpune i točne informacije, tako i od organizatora zbog odlične posjećenosti i zainteresiranosti. Time se pokazalo koliko su takve prezentacije zapravo potrebne i svakako dodatni motiv za organizaciju budućih.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.