Udruga šumoposjednika Međimurja “Jegnjed” na manifestaciji Eko kotlić

U organizaciji Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode na Trgu međimurske prirode u Križovcu je u subotu, 9. listopada, održana manifestacija 1. EKO KOTLIĆ. Uz Međimursku prirodu svoja kulinarska umijeća predstavilo je 12 timova među kojima je bila i ekipa članova Udruge šumoposjednika Međimurja “Jegnjed”. Cilj manifestacije je povezivanje ekoloških udruga i drugih srodnih dionika koji kroz svoj rad doprinose očuvanju i zaštiti prirode u Međimurskoj županiji.

Sve kulinarske timove koji su zastupali razne udruge iz područja ekologije odnosno srodni dionici koji svojim radom doprinose zaštiti cjelokupne prirode na području Međimurske županije u uvodnom je govoru pozdravio ravnatelj ustanove Siniša Golub. Tijekom dana manifestaciju i sve kuharske ekipe su obišli gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

U podnevnom dijelu programa brojni pristigli posjetitelji mogli su kušati delicije eko kotlića. Na kraju manifestacije svim sudionicima su dodijeljene zahvalnice uz najavu kako se druženje ovakvog tipa na Trgu međimurske prirode planira organizirati i sljedeće godine.

Članovi Udruge šumoposjednika Međimurja “Jegnjed“

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.