Ispunite online upitnik za vlasnice šuma i šumarske stručnjakinje

Pozivamo Vas na sudjelovanje u našem Online upitniku za privatne šumovlasnice i šumarske stručnjakinje zaposlene u šumarskom sektoru. Upitnik je dio provedbe EU  projekta „Šume u rukama žena“ (Fem4Forest) koji ima cilj osnažiti poziciju žena u šumarstvu te stvoriti veću osviještenost o važnosti rodne jednakosti u šumarskom sektoru. Upitnik će biti proveden u svih 10 partnerskih država Dunavske regije, kako bi se stvorila čvrsta baza potreba i interesa žena u sektoru. Potrebno je 10-20 minuta za ispuniti upitnik koji se nalazi na poveznici:

https://umfragen.bayern.de/limesurvey/index.php/727585?lang=hr

Vaši  su nam odgovori vrlo vrijedni; na temelju njih ćemo ocijeniti situaciju i položaj žena u šumarstvu te njihovu perspektivu. Zaista cijenimo Vaše sudjelovanje. Također, slobodno upitnik podijelite sa svojim kolegicama i osobama koje poznate, a vlasnice su šuma ili djeluju u šumarskom sektoru.

Podatci prikupljeni u anketi su anonimni. Upitnik će biti dostupan za ispunjavanje u razdoblju  od 22. ožujka do 14. travnja 2021.

Za više informacija možete posjetiti službenu stranicu projekta (http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/fem4forest). Također, sve aktualne informacije možete pratiti i na Facebook (https://www.facebook.com/Fem4Forest) i LinkedIn stranicama projekta (https://www.linkedin.com/company/forests-in-women-s-hands/).

Vodeći partner projekta je Slovenski šumarski institut (kontak osoba: Dr. Nike Krajnc, nike.krajnc@gozdis.si). Bavarski institut  za šumarstvo (LWF) je odgovoran za navedeni upitnik (kontakt osoba: Dr. Kathrin Bӧhling, kathrin.boehling@lwf.bayern.de).

Kontakt za dodatna pitanja vezano uz upotrebu podataka iz upitnika ili o projektu: Irina Suša, irina.susa@hsups.hr.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.