Završna konferencija projekta VET4BIOECONOMY

Pozivamo sve zainteresirane vlasnike šuma na završnu konferenciju Erasmus+ projekta o bioekonomiji u šumarstvu VET4BIOECONOMY, koja će biti organizirana na platformi Zoom kao virtualni događaj dana 14. i 15. lipnja, od 10 do 13 sati.

Uz predstavljanje rezultata projekta koji se zasniva na izradi E-TEČAJA O NA ŠUMI ZASNOVANOJ BIOEKONOMIJI, predstaviti ćemo i stanje razvoja strategija i bioekonomija pojedinih zemalja članica EU kao i osnovne smjernice za budućnost.

Na konferenciji će sudjelovati vodeći predavači s područja bioekonomije u EU, a uz to donosimo i pregled dobrih praksi iz zemalja partnera projekta Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Jezik konferencije je engleski, a program se nalazi ovdje.

 

Više o samom projektu na stranici Instituta/Projekta: https://www.sumins.hr/finalna-konferencija-projekta-vet4bioe conomy/

Poveznica za registraciju se nalazi ovdje: https://forms.gle/ErGeTBpirw8eSDqV6

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.