Žene u šumarstvu motiviranije su u prihvaćanju novih izazova

S vama dijelimo još jedan zanimljiv razgovor sa ženskim uzorom u šumarstvu, doktoricom znanosti Jadrankom Rošom.

Jadranka je rukovoditeljica Službe za certifikaciju proizvoda u tvrtki Hrvatske šume d.o.o. te profesorica na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu gdje predaje kolegij: Kontrola i certifikacija ekoloških proizvoda. Diplomirala je na Šumarskom fakultetu, a magistrirala i doktorirala ekologiju na PMF-u. Sudjelovala je u mnogim projektima iz područja zaštite okoliša te održala brojna predavanja na temu certifikacije ekoloških proizvoda.

Jadranka smatra kako su žene vrijedan dio tima te imaju kvalitete koje su im specifične. U svom dugogodišnjem iskustvu Jadranka je imala priliku raditi s brojnim ženama te je primijetila kako su žene uvijek te koje prihvaćaju nove izazove, a glavna motivacija im je prilika za učenjem, razvojem osobnih vještina te općenito napredak i savladavanje novih neistraženih područja.

Čimbenici koji su značajni za uspješnu karijeru koje je istaknula su kontinuirana edukacija i rad na sebi, podrška okoline te suradnja s kolegama. U slobodno se vrijeme bavi pjevanjem i članica je Akademskog zbora Vladimir Prelog koji je nedavno proslavio 30 godina postojanja.

Tagovi: #rolemodel #forestry #genderequality #education #respect #fem4forest

Više o Jadranki pogledajte na poveznici

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.